Makarony Polskie kupiły PPH SAS za ponad 17 mln zł. Pieniądze na zakup pochodzą ze środków własnych, kredytu bankowego, a także z emisji akcji serii F spółki. Kwota ta może ulec powiększeniu o połowę wartości zysku netto, wypracowanego w okresie od 2 listopada do 31 grudnia 2021 r., wykazanym w sprawozdaniu finansowym PPH SAS.
Finalizacja transakcji oznacza, że od 1 stycznia 2022 roku Spółka Makarony Polskie SA stanie się właścicielem wszystkich 107 730 udziałów, o łącznej wartości nominalnej 10 773 000 zł.
Fabryka w Korpelach koło Szczytna, to trzeci zakład produkcyjny Makarony Polskie SA. Spółka od 20 lat produkuje makaron w zakładzie w Rzeszowie, a od 15 lat w Częstochowie.
Makarony Polskie są jednym z największych producentów makaronu na polskim rynku. Akwizycja firmy SAS umocni pozycję spółki i otworzy jej drogę do dalszego rozwoju. SAS to rodzinna firma, która obecna jest na rynku od 1992 roku. W ofercie ma szeroką gamę makaronów tłoczonych i walcowanych m.in. „gniazd”.
- Przedsiębiorstwo SAS, to dobrze zarządzana, rodzinna firma, z której chcemy wziąć to, co najlepsze – mówi Zenon Daniłowski, prezes Spółki Makarony Polskie. - Ta akwizycja zwiększy nasze moce produkcyjne, wzbogaci portfolio naszych produktów, o bardzo popularne na polskim rynku makarony „gniazda”, które klienci lubią i chętnie kupują. Będzie to kolejny impuls do dalszego rozwoju Grupy. Stawiamy na stopniowy, długofalowy wzrost organiczny, ale korzystamy z szans na przejęcia, jeśli pojawią się na rynku.
W 2021 roku Grupa Makarony Polskie zakończyła realizację projektów rozwojowych w swoich zakładach wytwarzających makaron i dania gotowe, w które zainwestowała przez ostatnie lata ponad 50 mln zł.