Aktualności

Światowy Dzień Makaronu – święto dla dobrego smaku i zdrowia

 

 

ŚWIĘTO MAKARONU

 

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że każdego roku 25 października przypada Światowy Dzień Makaronu. Ustanowiony został w 1995 roku z inicjatywy 40 producentów. Na całym świecie znane jest pod nazwą World Pasta Day. Jego inicjatorzy chcieli w ten sposób pokazać, że jest to produkt spożywany na całym świecie. W ten sposób miłośnicy makaronu zyskali swoje święto. Dlatego 25 października jest dniem szczególnym dla wszystkich wielbicieli makaronu. Natomiast najlepszą formą celebracji tego dnia jest przyrządzenie pysznych makaronowych potraw.

Statystki mówią, że przeciętny Włoch zjada około 26 kg makaronu rocznie, na drugim miejscu plasuje się Wenezuela i Tunezja z wynikiem o połowę mniejszym – 12 kg. W Polsce zjadamy 157 tysięcy ton makaronu rocznie, czyli ok. 4 kg na osobę, jednak ta liczba stale rośnie.

Makaron jest daniem przygotowywanym do spożycia nie tylko niezwykle uniwersalnym, ale również bardzo prostym w przygotowaniu. Są to główne powody jego popularności na całym świecie – także w Polsce. Historia jego powstania jest do tej pory niejasna. Powszechnie uważa się, że pierwszy makaron miał długość 20 cali i powstał w Chinach około 4 tys. lat temu. Włosi twierdzą jednak, że jest to ich pomysł, który narodził się w Rzymie w I w. p.n.e.

Wszyscy jednak się zgadzają, że makaron na przestrzeni ostatnich stuleci zdobył ogromną popularność. Nie dziwi więc fakt, że zostało ustanowione na jego cześć święto, czyli Światowy Dzień Makaronu. Jest to fiesta stosunkowo młoda; pierwszy raz obchodzona w 1997 roku. Zyskuje jednak na popularności w bardzo szybkim tempie – zapewne dlatego, że z roku na rok przybywa amatorów makaronowej uczty.

Z roku na rok producenci makaronów nadają swoim produktom wiele nowych kształtów, rozmiarów, a nawet kolorów. Makaronowy savoir-vivre mówi, że najcieńsze makarony spożywamy najczęściej w zupach, wstążki i paski podawane są zazwyczaj z sosami, a wymyślne pierożki i rurki w formie zapiekanej lub w sałatkach. Sprzedaż makaronu w Polsce z roku na rok rośnie. Polacy chętnie zastępują nim popularne ziemniaki i ryż. Dzieje się tak ponieważ z zachodu stale napływają do nas nowe trendy kulinarne.

Miłośnicy makaronu  wiedza, ze warto go przyrządzać na swój ulubiony sposób, a nawet  trochę poeksperymentować przy przygotowywaniu go do spożycia. Przy okazji można dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy, choćby tego, że wyróżniono około 600 gatunków i kształtów makaronu.

Do najciekawszych makaronowych ciekawostek należą:

  • stugramowa porcja makaronu zawiera ok. 110 kalorii,
  • makaron jest rewelacyjnym źródłem węglowodanów, witamin z grupy B oraz żelaza,
  • w Chinach jedzono makaron już 5 tysięcy lat p.n.e.,
  • al dente - oznacza, że makaron powinien być jędrny, lekko twardy i stawiać delikatny opór zębom,
  • najpopularniejszy makaron na świecie to spaghetti, w Polsce - krajanka,
  • istnieje ponad 600 kształtów makaronu.

 

Produkty
Makarony Polskie S.A zarejestrowana przez Sąd Rejonowy w Rzeszowie XII Wydział Gospodarczy
KRS pod numerem 0000212001, NIP: 813-32-78-856, REGON: 691674708
Kapitał zakładowy 27 750 213 PLN (wpłacony w całości)
REALIZACJA LionTeam.pl